- 419 views
Etapa de calificare pentru Campionatul Mondial de Teqball 2024, desfășurată la Târgu-Mureș, în sala de sport dr. Pongratz Antal, din cadrul campusului UMFST, a fost un real succes.
La final, sintetizând cele două zile de competiție, cele mai importante lucruri de menționat, ar fi:
- 11 cluburi participante: ACS Transilvania Târgu-Mureș, Gobek Od. Secuiesc, Voința Reghin, Mureșul Luduș, ACS Ciumani Harghita, ACS Unirea Cristuru Secuiesc, ACS Ardealul Crișeni, CSM Slatina, ASCH Cetatea de Baltă - Jidvei, AS Școlară Pro Henri Coandă Craiova, UBB Cluj-Napoca.
- 28 de sportivi la proba de simplu masculin, 14 echipe la dublu masculin, 9 echipe la dublu mixt, 4 sportive la simplu feminin și 4 echipe la dublu feminin;
- 114 meciuri disputate (82 în grupe, 31 în faza eliminatorie)
- 6 arbitri excelent conduși de Szanto Lorand – coordonator Comisia de Arbitri FRTEQ
Din punct de vedere sportiv, favoriții și-au respectat statutul și au câștigat probele în care s-au înscris:
- Gyorgydeak Apor (Gobek Od. Secuiesc) – simplu masculin (vicecampion mondial 2023, campion european – Jocurile Europene Cracovia 2023, numărul 1 mondial al probei)
- Barabasi Kinga (Transilvania Târgu-Mureș) – simplu feminin (medaliată cu bronz la Campionatul Mondial 2023, campioană europeană – Jocurile Europene Cracovia 2023, numărul 4 mondial)
- Kristaly Hunor / Szilagyi Arnold (Transilvania Târgu-Mureș) – dublu masculin
- Gyorgydeak Apor / Barabasi Kinga (Gobek / Transilvania) – dublu mixt
- Miklos Tunde / Lakatos Kriszta (Gobek Od. Secuiesc) – dublu feminin
Competiția de la Târgu-Mureș va rămâne un punct de reper și datorită unei premiere mondiale. Prezența la start a tinerei în vârstă de 18 ani, Zita Denisa Deak, de la clubul ACS Ardealul Crișeni, elevă în clasa a XI-a, la Liceul Tehnologic Special Pentru Deficiențe de Auz Cluj Napoca, jucătoare cu deficit de auz și vorbire. După ce a practicat fotbalul mai mulți ani, s-a apropiat de teqball, idolii săi fiind chiar cei mai buni jucători din România, Gyorgydeak Apor și Barabasi Kinga, fiind bucuroasă că a putut să-i întâlnească la turneul de la Târgu-Mureș. În cadrul competiției a participat la proba de dublu mixt, împreună cu sportivul Andrei Ionut Bojan.
În grupă i-au avut adversari pe unii dintre favoriții competiției, evoluând împotriva echipei de dublu mixt care a reușit locul 3 la Campionatul Mondial de Teqball din 2021.
Zita, un exemplu de dăruire pentru toți cei prezenți își dorește să practice acest sport și să ajungă cât mai departe, chiar în competițiile internaționale. Felicitări, Zita !
Turneul a consemnat și revenirea în competițiile oficiale a jucătoarei Barabasi Salome, nimeni alta decât sora mai mică a Kingăi Barabasi. După aproximativ 7 luni, în care a fost accidentată, Salome a făcut pereche la proba de dublu mixt cu Kristaly Hunor și au obținut un rezultat excelent, locul 2, într-o finală în care adversară i-a fost chiar sora mai mare.
La Târgu-Mureș, în ziua finalelor a fost prezent ca și invitat, cel mai cunoscut jucător român de ParaTeqball, Ștefan Dogaru, student la Universitatea Politehnică din București, Facultatea de Transporturi.
Federația Română de Teqball dorește să mulțumească gazdelor evenimentului, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu-Mureș, partenerilor, sportivilor, arbitrilor și staff-ului de organizare pentru excelenta conlucrare în derularea competiției.